Wady i zalety beztlenowców

Jako względne beztlenowce mogą one rozmnażać się w produktach pakowanych w szczelne odpowietrzone opakowania plastykowe, a także w konserwach pasteryzowanych. Zdarzające się stosunkowo często zatrucia enterotoksyną gronkowcową po spożyciu konserw sterylizowanych wskazują na niewłaściwy proces produkcji. Jeśli jakość surowca jest dobra i wyjałowienie zostanie prawidłowo przeprowadzone, można nie obawiać się zatruć enterotoksyną gronkowcową. Trzeba podkreślić, że w zatruciach konserwami z reguły z podejrzanej konserwy izoluje się żywe gronkowce.

W przypadku zatrucia enterotoksyną gronkowcową ważne jest nie tylko stwierdzenie, jaki produkt był przyczyną zatrucia, ale również wykrycie źródła i dróg zakażenia żywności gronkowcami

i wyświetlenie, na jakim etapie mogło dojść do ich namnożenia. Ma to podstawowe znaczenie dla zapobiegania zatruciom na przyszłość. W tym celu należy zbadać osoby, które miały kontakt z żywnością na nosicielstwo gronkowców chorobotwórczych oraz pobrać próbki z surowców, z powierzchni roboczych, naczyń, sprzętu.

Następnie trzeba przeprowadzić identyfikację wyizolowanych szczepów, aby ustalić czy istnieje między nimi ścisły związek, który wskazywałby na wspólne ich pochodzenie.

Metodą, która znalazła najszersze zastosowanie przy takiej ścisłej identyfikacji szczepów, jest ustalenie ich typu fagowego. Większość gronkowców jest wrażliwa na lityczne działanie określonych bakteriofagów. Przy tym najczęściej nie na jeden fag, a na cały ich zespół – ma określony wzór fagowy, odznaczający się dużą stałością. Duża rozmaitość wzorów fagowych pozwala na daleko idące zróżnicowanie szczepów i ustalenie na tej podstawie związku epidemiologicznego, np. między szczepami wyizolowanymi z podejrzanej żywności, od chorych i od nosicieli. Do typowania gronkowców służy zestaw fagów tworzący tzw. serię podstawową, ustalaną na zjazdach międzynarodowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>