Skład antygenowy

Skład antygenowy niektórych najczęściej spotykanych w Polsce typów Salmonella Grupa Typ Antygeny O Antygeny H AntyPoważny problem stanowi występowanie salmoneli w jajach i przetworach jajowych. W przebiegu salmonelozy u ptaków często dochodzi do zakażenia jajnika. Zakażone ptaki składają zakażone jaja. U kur najczęściej spotyka się Salmonella pullorum – gallinarum, serotyp powodujący białą biegunkę piskląt. Jest on mało chorobotwórczy dla ludzi, jednak przy znacznym stopniu namnożenia może również powodować zatrucia [36, 102]. Znacznie częstsze są zatrucia jajami kaczymi i przetworami z tych jaj, gdyż u kaczek występują typy Salmonella wybitnie chorobotwórcze również dla ludzi: S. typhimurium, anatum, enłeiiticlis.

Jak wykazały badania Zagajewskiego [148 a], zakażenie jaj kaczych pałeczkami Salmonella częściej jest zakażeniem egzogennym, na skutek zanieczyszczenia skorupek kałem zawierającym te pałeczki. Badając jaja kacze ze stada zakażonego S. typhimurium Zagajewski stwierdził, że odsetek jaj zakażonych znacznie wzrastał w miarę ich przechowywania. Knothe i Bidach wykazali, że dezynfekcja skorupek, przez zanurzenie jaj kaczych, bezpośrednio po ich zniesieniu, na 10 sek. we wrzącym 10% roztworze sody, zapobiegała skutecznie zakażeniu ich treści przez Salmonella.

Częste zatrucia po spożyciu jaj kaczych, a zwłaszcza różnych potraw z dodatkiem tych jaj, skłoniły służby sprawujące nadzór nad żywnością w wielu krajach do wydania zarządzeń zabraniających użytkowania jaj kaczych w przetwórstwie i w żywieniu zbiorowym oraz do pouczania ludności przez odpowiednie ulotki i wywieszki w sklepach, że jaja kacze można jeść tylko po 10-mi- nutowym gotowaniu. Przepisy takie obowiązują i w Polsce. Przyczyniły się one wydatnie do ograniczenia przypadków zatruć jajami kaczymi.

One comment to Skład antygenowy

  • Jsiu  says:

    Niezle, zawsze sie zastanawialem na czym oni przeprowadzaja badania, a tutaj nawet na kaczych jajach 🙂

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>